Komende 30 jaar wordt het een stuk kouder

Koud hè, deze winter! Maak je borst(en) maar nat, want de komende twintig tot dertig jaar zullen deze temperaturen zelfs nog hoog worden genoemd. Volgens wetenschappers staan we namelijk aan de vooravond van een korte, maar hevige ijstijd.

De kou die momenteel bijna het hele noordelijk halfrond teistert, is nog maar een voorproefje. Volgens de experts zit de aardbol nu in een 'koude stand' die wereldwijd een dip zal geven in de temperatuur. Zowel de winters als de zomers zullen de komende decennia kouder zijn dan gebruikelijk.

De opwarming van de aarde zal voorlopig even worden gepauzeerd. Volgens de wetenschappers zou het broeikaseffect zelfs worden teruggedraaid.

De onderzoekers van het Amerikaanse datacentrum voor sneeuw en ijs baseren hun voorspellingen op natuurlijke cycli van de temperaturen van het water van de Grote en Atlantische Oceaan. Volgens sommige deskundigen zouden deze cycli alle temperatuurschommelingen op aarde verklaren, en niet milieuvervuiling. Deze cycli zou volgens de wetenschappers de opwarming van de aarde sinds 1900 verklaren en niet de door de mens veroorzaakte broeikasgassen.

Volgens professor Mojib Latif, vooraanstaand lid van het VN-comité voor klimaatverandering, staat er nu weer een koude periode voor de deur. "Een aanzienlijk deel van de opwarming zagen we van 1980 tot 2000 en eerder in de twintigste eeuw", verklaart hij. "Ongeveer de helft hiervan was te wijten aan deze cycli."

"Deze cycli gaan nu achteruit, dus koude winters als deze zullen veel waarschijnlijker worden. Dit alles gaat minimaal twintig jaar duren. De extreme afname van gletsjers en zee-ijs zal tot stilstand komen. De opwarming van de aarde wordt onderbroken, het zal kouder worden."