'Ontvrienden' bestaat al sinds 1626

Eind vorig jaar werd 'ontvrienden' verkozen tot het Woord van het Jaar 2009, maar zo nieuw blijkt dat woord helemaal niet te zijn. Op de weblog van Onze Taal staat namelijk dat dit 'hippe woord' al bijna vierhonderd jaar bestaat.

Van Dale en De Pers maakten eind 2009 bekend dat 'ontvrienden' verkozen was tot woord van het jaar. Het woord heeft betrekking op het dumpen van virtuele vrienden door ze te schrappen uit de vriendenlijsten bij websites als Hyves en Facebook. In 1626 werd dit woord echter al voor de eerste keer in het Nederlands gebruikt en het Woordenboek der Nederlandsche Taal uit 1892 geeft ook een beschrijving van het woord. Volgens dit oude woordenboek betekent het woord 'ontvrienden': "Van vrienden berooven" en "Tot vijand maken".

Een citaat uit 1658 laat zien dat het woord helemaal niet zo modern is: "Die vermaerde Courtizane Lais placht te roemen (...), datze de toehoorders van de grootste filosoof, wist aen te halen, en haren meester t' ontvrienden". En ook een citaat uit 1626 spreekt van 'ontvrienden': "Mijn vrienden hebt ghy my ont-vrindt".