'Twintig terroristen in training'

Ongeveer twintig mensen zijn getraind om aanslagen te plegen zoals de 23-jarige verdachte terrorist Umar Farouk Abdulmutallab dat van plan zou zijn geweest. De jongeman uit Nigeria heeft dit zelf tegen zijn ondervragers gezegd volgens het Amerikaanse televisiestation CBS op gezag van leden van Britse inlichtingendiensten.

Abdulmutallab werd in een vliegtuig aangehouden nadat hij op eerste kerstdag kort voor de landing in Detroit explosieven wilde laten ontploffen. De in zijn ondergoed verborgen explosieven ontploften kennelijk niet zoals gepland. Hij werd overmeesterd door bemanningsleden en passagiers. Hij wordt er in de VS onder meer van beschuldigd gepoogd te hebben de inzittenden van het toestel te hebben willen vermoorden en gebruik te hebben gemaakt van massavernietigingswapens.

Abdulmutallab verdween vorig jaar plotseling van een opleidingsinstituut in Dubai om de Islam ergens in Jemen te gaan bestuderen. Hij zou daar door terroristen uit het netwerk van al-Qaeda zijn geworven en getraind.