Brein dagvaardt betaalde usenetprovider

Auteursrechtenorganisatie Brein is van plan haar strijd tegen copyrightinbreuk op te voeren. Zo zullen ze in 2010 usenetproviders gaan aanklagen en zijn ze dit nieuwe jaar alvast gestart met een payserver te dagvaarden. Om welke provider het gaat is niet bekend gemaakt.  Dat Brein voorstander is van verregaande internetcensuur werd eerder al duidelijk toen Tim Kuik bekendmaakte dat hij een algeheel verbod op praten over downloaden wil.
 
Brein gaf de voorgaande jaren al aan zich ook op usenet te richten, maar tot nu toe werd er nog niks ondernomen tegen 'illegaal' materiaal op usenet. In een interview met Tweakers.net zei Tim Kuik, directeur van Brein, dat ze zich de voorgaande jaren op veelgebruikte protocollen als Bittorrent hebben gericht, en dat nu de usenetresellers, -providers en –portals aan de beurt zijn. Ook nieuwsservers zullen niet ontsnappen aan de vingers van de zelfbenoemde auteursrechtenwaakhond.
 
Brein hoopt alvast haar 'successen' van vorig jaar te kunnen voortzetten. In 2009 won het onder andere rechtszaken van The Pirate Bay en Mininova. "Als The Pirate Bay de illegale links niet van haar site haalt, dan zullen wij van isp’s moeten eisen dat zij de toegang tot de site blokkeren. Ik denk niet dat de providers hier zonder slag of stoot gehoor aan zullen geven. In dat geval zullen we een procedure moeten starten", zijn de harde woorden van Tim Kuik, die met dergelijke rechtszaken een Chinees internet dichterbij Nederland haalt.

Overigens bevinden de grootste usenetproviders zich in andere landen waar het veel lastiger is algehele censuur toe te passen.  Daarnaast zijn er vele manieren, waaronder het gebruik van een VPN, om alsnog verbinding te maken met een usenetprovider.  Ook als de rechters de door Brein voorgestelde censuur zouden goedkeuren.