Bewaking Wilders toch niet zo waterdicht

PVV-leider Geert Wilders staat te boek als één van de strengst beveiligde politici in ons land door zijn kritiek op de islam, zoals hij die bijvoorbeeld in de film Fitna uitte. Toch blijkt de bewaking van de politicus hier en daar flink wat steekjes te laten vallen. Dat blijkt uit een reportage die HP/De Tijd-journaliste Karen Geurtsen maakte en die vanaf morgen in het blad verschijnt. Zij ging twee maanden undercover binnen de PVV om onderzoek te doen naar de beweegredenen van Wilders en de partij.

De journaliste solliciteerde afgelopen zomer bij de partij. Een gesprek van een half uur met Kamerlid De Roon verder was ze al aangenomen als beleidsmedewerkster. Een grondige achtergrondcheck, bijvoorbeeld bij vrienden en familie of via internet, werd achterwege gelaten, tot verrassing van Geurtsen. "Alleen het intikken van mijn naam op Google had destijds al onthuld dat ik journalist ben."

Ze kwam gedurende haar tijd bij de PVV geregeld dicht in de buurt van Geert Wilders zelf. De beveiliging stond lang niet altijd op scherp en naar eigen zeggen zou ze meer dan genoeg gelegenheid hebben gehad om de partijleider iets aan te doen, als ze zou willen. Zo werden tijdens een boottocht van partijleden de spullen van de aanwezigen vooraf niet doorzocht op wapens of explosieven.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding wil nog niet ingaan op de bevindingen van Geurtsen. "Daarmee zouden we inzicht in zijn beveiliging geven", zo meldt een woordvoerder.