Rusland: olieleveranties gaan door

De toevoer van Russische olie naar Europa via Oekraïne blijft doorgaan. Dat heeft Igor Sechin, vicepremier van Rusland, vandaag gezegd. "We verwachten dat er geen problemen zullen zijn met de aanvoer", aldus Sechin.

Gisteren had Rusland gewaarschuwd dat het olietransport naar enkele Europese landen via Oekraïne mogelijk zou worden stilgelegd. Dat zou het gevolg kunnen zijn van een conflict tussen Rusland en Oekraïne over de voorwaarden van een contract waaronder Rusland grondstoffen zoals olie en gas vervoert over het grondgebied van het buurland.

Onlangs werd het tarief dat Rusland moet betalen voor het transport via Oekraïens grondgebied verhoogd. Het conflict draait nu echter om de gegarandeerde hoeveelheid olie die Rusland via het buurland naar Europa vervoert. Die in 2004 afgesproken minimumhoeveelheid moet volgens de Oekraïners ook omhoog.

Momenteel zijn de twee landen in gesprek over nieuwe voorwaarden. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Energie zei dat een akkoord ergens in de komende dagen wordt verwacht. Zolang de onderhandelingen lopen, blijven de leveranties aan Europa doorgaan, verzekerde Sechin.