Kranten leunen steeds meer op het ANP

De Nederlandse kranten bevatten steeds meer berichten van het persbureau ANP. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Nieuwsmonitor. Bestond in 2006 nog 23,9 procent van de berichtgeving in de kranten uit berichten die (deels) gebaseerd waren op kopij van het ANP, in 2008 was dat 27,6 procent.

"We hebben bijna 60.000 dagbladartikelen vergeleken met ANP berichten van een dag eerder", zeggen de onderzoekers Otto Scholten en Nel Ruigrok van de Nederlandse Nieuwsmonitor. "De cijfers laten zien dat de afgelopen jaren een groeiend deel van de artikelen (deels) gebaseerd is op berichten van het ANP." De onderzoekers zeggen wel dat daarmee niet gezegd is dat de kwaliteit van het nieuws achteruitgaat. Ze wijzen er wel op dat het 'te denken geeft' dat een groeiend deel van de berichtgeving in Nederlandse dagbladen van één bron afkomstig is.

NRC Handelsblad gebruikt het minste ANP, 17,9 procent van de berichtgeving was (deels) op kopij van het persbureau gebaseerd. Spits en Metro zijn grootverbruikers met 44,7 en 46,1 procent. De overige kranten: AD 20,1 procent, de Volkskrant 20,8 procent, De Telegraaf 22,8 procent, Trouw 24,7 procent en NRC.next 23,4 procent.

Ook veel nieuwssites op internet maken gebruik van het ANP. Hoe groot de percentages daar zijn, is niet onderzocht, maar waarschijnlijk liggen ze een stuk hoger dan bij de kranten.