Advocaat Laura wil nieuwe rechters

Peter de Lange, de advocaat van zeilmeisje Laura Dekker heeft vanmiddag de rechter gewraakt. Dit betekent dat De Lange een nieuwe rechter wil.

De Lange deed dit verzoek omdat hij denkt dat de rechter niet onbevooroordeeld is. Zo zijn de drie rechters die eerder dit jaar besloten dat Laura onder toezicht moest van Jeugdzorg, nu ook weer rechter. 

Overigens zat Laura Dekker volgens hem de laatste tijd in een neerwaartse spiraal. Haar schoolprestaties werden slechter en ze spijbelde. Volgens De Lange werden haar problemen "alleen maar negatief benaderd" en voelde ze zich daardoor nog slechter. "Het net sloot zich rond haar", aldus de raadsman. De Lange stelt dat vorige week door jeugdzorg is gedreigd dat ze Laura uit huis gingen plaatsen. Dat was voor de jonge zeilster reden te 'vluchten' naar Sint Maarten.

Update 22.45 uur:

Het wrakingsverzoek van de advocaat is door de wrakingskamer van de rechtbank afgewezen. De drie rechters mogen de zaak toch behandelen. Zij komen morgenvroeg om elf uur bijeen om de zaak voort te zetten.


Haar naam is Laura...  (foto: ANP)