Kerstfilms zorgen voor piek na topjaar 2009

De kerstvakantie betekent zonder twijfel kassa voor de Nederlandse bioscopen. Die bioscopen hebben al geen klagen, want 2009 lijkt een topjaar te worden. Daarop vormen de kerstfilms de kers op de taart.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar lag het bioscoopbezoek al 10 procent hoger dan vorig jaar. Tot en met september wisten al 18,4 miljoen bezoekers de weg naar de bioscopen en de filmtheaters te vinden.

November was volgens een woordvoerder van bioscoopbedrijf Pathé, die meer dan een kwart van alle bioscoopstoelen in Nederland bezit, zelfs extreem succesvol. In de elfde maand kwamen zelfs meer bezoekers naar de bioscoop dan tijdens de kerstweek van vorig jaar. Toch zal kerst 2009 opnieuw zorgen voor een piek, verwacht Pathé.

De Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) en de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) maken op 5 januari tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie met de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS) de jaarcijfers bekend.

De kerstfilms die tijdens de komende schoolvakantie voor recordomzetten moeten zorgen zijn: Avatar, Anubis en de wraak van Arghus, Plop en de kabouterbaby, De Hel van '63, Alvin en de Chipmunks, Hachi, It's Complicated en Precious.