Dictee van Gerrit Komrij vol instinkers

De pietje-preciezerige accenten en fransozendakjes doen dicteeschrijver Gerrit Komrij zelf ook wel eens weifelen. En als het Groot Dictee van vanavond echt autobiografisch is, vindt Komrij het gedoe met dat al of niet aaneenschrijven nog wel het stupiedst.

De deelnemers aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal denken er vast net zo over. Zij maakten gemiddeld 29 fouten in Komrij's toepasselijke tekst Carrière. Die leek op het eerste gezicht eenvoudig, maar stond toch vol instinkers.

Hans Bliek uit Eindhoven won de twintigste editie van het Groot Dictee. De 55-jarige administratief medewerker maakte zeven fouten, alhoewel hij twee daarvan al meteen na afloop wilde aanvechten. De ervaren dicteemaker vond 'kop-van-jut' zonder koppeltekens correcter, evenals 'allang' in twee woorden in plaats van aaneengeschreven zoals het Groene Boekje voorschrijft. Bij het woord balkenendenorm ging de winnaar zoals zovelen de mist in door het met een hoofdletter te schrijven.

Tweede werd de 26-jarige Vlaming Kristof Vandevenne uit Bilzen met negen fouten. Als derde eindigde de Vlaamse journalist en tv-maker Jan Van Den Berghe met tien fouten. Bij de prominente Nederlanders scoorde AVRO-presentatrice Anniko van Santen (Opsporing Verzocht) het hoogste met 22 fouten, gevolgd door schrijver Bart Chabot (24 fouten) en oud-parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg (25 fouten). Bij de Vlaamse prominenten eindigde schrijfster en beeldend kunstenaar Saskia De Coster het hoogste met veertien fouten, gevolgd door columnist Patrick De Witte en VRT-nieuwslezeres Goedele Wachters met beide twintig fouten.