Klink en Verburg zijn het eens over Q-koorts

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) lijken het vanochtend in grote lijnen eens te zijn geworden over de aanpak van de Q-koortsepidemie. Betrouwbare bronnen geven aan dat het er naar uitziet dat het advies van deskundigen om zwangere geiten en schapen op besmette bedrijven te gaan ruimen, wordt overgenomen.

Onduidelijk is nog of alle drachtige dieren op een besmet bedrijf zullen moeten worden gedood of dat alleen de besmette geiten en schapen kunnen worden geruimd. De ministers informeren vandaag later op de dag de Tweede Kamer. De Kamer drong gisteren aan om snel duidelijkheid te geven. Eind van de middag geven de bewindslieden een toelichting op de maatregelen.

Door drachtige dieren op met Q-koorts besmette bedrijven te gaan ruimen, volgen de ministers het advies van deskundigen, aangevoerd door Roel Coutinho (RIVM). De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich makkelijk. Tot eind november liepen dit jaar bijna 2300 mensen Q-koorts op. Tot nu toe zijn er dit jaar zes mensen met de ziekte overleden. Zij leden allen al aan een andere kwaal.

  (foto: ANP)