Blaastest voor kerstbal

Christelijke Scholengemeenschap Het Noordik in Almelo heeft het niet zo op 'indrinkers'. Daarom laat zij leerlingen eerst een blaastest ondergaan voordat ze toegang krijgen tot het kerstbal. Leerlingen die al te diep in het glaasje hebben gekeken worden weggestuurd. Ook weigeraars worden niet toegelaten op het feestje.

"Indrinken is in de mode, het aantal jongeren dat eraan meedoet wordt steeds groter. Het zijn vooral deze aangeschoten leerlingen die zich misdragen op het kerstbal." Directeur-bestuurder Wim Drenth zegt verder dat leerlingen van zestien jaar en ouder die enkele glazen bier drinken niet voor problemen zorgen. "Het feest verloopt altijd heel gemoedelijk, met uitzondering van enkele incidenten. Deze worden veroorzaakt door de leerlingen die bij binnenkomst al alcohol hebben gedronken. Zij gedragen zich vervelend. De school heeft daar geen greep op.”

Het Noordik is niet de enige school die zich zorgen maakt om het indrinken, ook het Bonhoeffer College in Enschede houdt steekproefsgewijs blaastesten bij het jaarlijkse kerstbal. De blaastesten zijn niet het enige middel dat ingezet wordt bij de kerstfeestjes, ook houden leraren een oogje in het zeil bij de alcohol drinkende jeugd.