'Begeleiding stagiairs onder de maat'

De begeleiding van stagiairs vanuit onderwijsinstellingen en stagebedrijven is onder de maat. Dit is de meest gehoorde klacht van studenten in het rapport (pdf) 'Stagiair zoekt begeleiding' van vijf jongerenorganisaties naar ervaringen van stagiairs.

De organisaties begonnen begin dit jaar met de Meldlijn Stageklachten om inzicht te kijgen waar de problemen liggen. Via de website stageklachten.nl kwamen honderden klachten binnen.

Die varieerden van een vervelende stagebegeleider, het doen van saaie, vervelende klusjes zoals koffie inschenken, discriminatie en slechte begeleiding tot seksuele intimidatie. Maar de meeste klachten gingen over slechte begeleiding, het ontbreken van een stagecontract en over de werkzaamheden zelf.

Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong: "Wij maken ons zorgen over de onthulde stagemisstanden. Nog groter zijn onze zorgen over de misstanden die onzichtbaar blijven. Stage lopen zou een leerzame ervaring moeten zijn en geen lijdensweg."

De jongerenorganisaties doen in het rapport aanbevelingen aan de politiek, onderwijsinstellingen en stagebedrijven om de misstanden uit de weg te ruimen. Zo vinden zij onder meer dat er een verplicht stagecontract moet komen, waarin alle belangrijke aspecten van de stage zijn geregeld. Zij adviseren verder meer te investeren in een goede begeleiding en ook een stagevergoeding af te spreken.

Om extra aandacht te vragen voor de gesignaleerde misstanden delen de voorzitters van de jongerenorganisaties vanochtend samen met stagiairs koffie uit bij het Centraal Station in Den Haag. Het gaat om CNV Jongeren, FNV Jong, Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Later op de dag bieden zij in De Bilt het rapport aan Doekle Terpstra (voorzitter HBO-raad) en Jan van Zijl (voorzitter MBO Raad) aan.

"Ik weet nog wel een leuk klusje voor je..."  (foto: ANP)