'Te snel uitkering voor inburgeraar'

Inburgeraars krijgen veel te snel een uitkering toegewezen door het UWV. Het CDA constateert dat deze mensen zich vaak inschrijven voor beroepen waar nauwelijks vacatures voor zijn. Vervolgens kent het UWV deze mensen een uitkering toe. "Het is onbestaanbaar dat je bij het UWV zo makkelijk een uitkering kunt krijgen", zo zegt CDA-Kamerlid Van Hijum.

Van Hijum vindt het belachelijk dat inburgeraars direct een uitkering krijgen omdat er geen vacatures, bijvoorbeeld voor zanger lichte muziek, voor hen zijn. Hij kent een geval waarbij de UWV-medewerker letterlijk zei dat iemand die zich als zanger inschreef 'al genoeg aan haar hoofd heeft'. Er werd vervolgens geen andere vacature aangeboden, maar wel een uitkering.

Van Hijum wil dat het UWV deze mensen direct een stageplaats of leerwerkplek aanbiedt. "Nu worden deze nieuwkomers te lang met rust gelaten. Er is zat ander werk te doen en juist op die werkvloer helpen we mensen zelfredzaam te worden."

De CDA'er gaat komende week tijdens de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken de 'prehistorische praktijken bij het UWV' aankaarten.