Gebiedsverbod pedoseksueel onterecht

Het gebiedsverbod dat burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug oplegde aan pedoseksueel Sytze van der V. is onterecht. Dat oordeelde de bestuursrechter in Utrecht vandaag in het kort geding tegen die gemeente.

Momenteel zwerft Van der V. door Nederland, omdat hij zowel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug als in Eindhoven niet welkom is. Naafs stelt dat de pedoseksueel een gevaar voor de openbare orde is, en weigert hem daarom toegang tot zijn gemeente.

Eerder werd het gebiedsverbod dat Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven oplegde al van tafel geveegd. Nadat Van der V. de celstraf uit had gezeten die hij opgelegd kreeg voor het misbruiken van vier minderjarige jongens uit Eindhoven, wilde hij terugkeren naar die plaats. Van Gijzel stak daar echter een stokje voor.

Uitgeweken naar Utrechtse Heuvelrug
De pedoseksueel wil inmiddels niet meer naar Eindhoven, omdat hij daar geen veilige woonruimte kan krijgen. De man is uitgeweken naar een recreatiewoning in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, omdat daar familie van hem woont. Nadat Van der V. zich bij het Riagg in Amersfoort meldde, is burgemeester Naafs op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de pedoseksueel.

Naafs vreest voor recidive, vanwege de 'stiekeme' komst van de pedoseksueel naar zijn gemeente, en stelt dat Van der V. daarom een bedreiging voor de openbare orde is. Bovendien hebben zich al verschillende ernstige zedenzaken in de gemeente afgespeeld, waaronder die van Sybine Jansons. De pedoseksueel heeft zijn situatie aan zichzelf te wijten, aldus Naafs. Van der V. zou zelf de media gecontacteerd hebben en hij zou een concreet aanbod voor woonruimte in Eindhoven afgewezen hebben.

Advocaat Van Knippenbergh ontkent de aantijgingen van de burgervader. Er zou geen risico op recidive of verstoring van de openbare orde zijn. Volgens de advocaat is Van der V. slachtoffer van een heksenjacht.