Onderzoek naar Zalm pas in januari klaar

Het onderzoek naar het functioneren van oud-bestuurders en commissarissen van DSB Bank die nog actief in de financiële sector zijn, onder wie Gerrit Zalm, is pas in januari klaar.

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft dat vandaag gezegd na een vertrouwelijk overleg met de Tweede Kamer. Zalm is momenteel topman bij ABN Amro. De toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten de integriteit en deskundigheid van voormalige bestuurders en commissarissen bij de failliete DSB beoordelen. Naast Zalm gaat het onder meer om Ed Nijpels, die momenteel voorzitter is bij pensioenfonds ABP.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het onderzoek eind november, begin december klaar zou zijn. Daarna, zo kondigde Bos eerder aan, zou oud-D66-staatssecretaris Michiel Scheltema als onafhankelijke deskundige toetsen of DNB en AFM hun werk goed hebben gedaan. Scheltema leidt het onderzoek naar de hele gang van zaken bij de ondergang van DSB. Dat onderzoek is in februari klaar. Vandaag wordt er een website geopend waar mensen informatie kunnen achterlaten die van belang kan zijn voor Scheltema en zijn onderzoekers.

Bos benadrukte dat bij het onderzoek naar de bestuurders zorgvuldigheid boven alles gaat. Hij zei zich verder niet van de wijs te laten brengen door publicaties over de handelwijze van DSB en de mogelijke rol van Zalm als financieel directeur daarbij. Bos noemde het "heel, heel beschaafd" om niet iemand te veroordelen zolang er geen bewijzen in een onderzoek zijn vastgesteld.

Bij het vertrouwelijk overleg vanochtend waren ook DNB-president Nout Wellink en Scheltema aanwezig.

Is Zalm integer en deskundig te werk gegaan bij DSB?  (foto: ANP)