De Jager wil geen 'bounty hunters'

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën wil geen 'Amerikaanse toestanden' met premiejagers, zogenoemde bounty hunters, die achter belastingontduikers aanzitten om zo zelf een beloning te verdienen. Hij gaat daarom werken aan duidelijk beleid voor mensen die de Belastingdienst willen tippen.

De Jager maakte dat vandaag duidelijk in een debat in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. Aanleiding waren vragen van Kamerleden over een persoon die vorige maand bij de Belastingdienst een lijst inleverde van honderden Nederlanders met spaargeld op buitenlandse banken. Gemiddeld hadden de belastingontduikers enkele honderdduizenden euro's in het buitenland gestald, in sommige gevallen ging het om tientallen miljoenen euro's.

Of de bewuste tipgever zijn materiaal rechtmatig heeft verkregen, kon De Jager niet zeggen. Hij heeft wel bij de landsadvocaat en bij het Openbaar Ministerie (OM) gecontroleerd of het voor de belastinginning een probleem zou zijn als de gegevens op onrechtmatige wijze zouden zijn verkregen. Dat hoeft geen belemmering te zijn, was het antwoord.