Twee verdachten Urk in vrijheid gesteld

De jongste twee verdachten in de zaak rond de gewelddadige dood van de 14-jarige Dirk Post uit Urk zijn in vrijheid gesteld. Dat hebben de advocaten van de jongens, Hans Rispens en Rutger ter Haar, vandaag laten weten. Hun cliënten van 12 en 13 jaar oud waren eerder al vrijgelaten uit de cel en mochten hun voorarrest thuis ondergaan.

Volgens de raadslieden zijn de jongens nog wel verdachte. Rispens zei dat zijn 12-jarige cliënt zich beschikbaar zal houden voor verder onderzoek. De derde verdachte, een 15-jarige jongen, zit nog vast.

Advocaat Rispens zegt dat wel vaststaat dat de jongen die hij verdedigt niet als hoofddader wordt gezien, als degene die Post heeft gedood. Rispens: "Wel kijkt het Openbaar Ministerie (OM) of hij een rol in deze zaak heeft gespeeld en zo ja, welke. Vervolgens moet worden bekeken of die eventuele rol ook strafbaar is geweest."

Dinsdag vertelde advocaat Ter Haar van de 13-jarige verdachte al dat de twee jongste verdachten er niet bij waren toen Dirk Post stierf. Volgens hem waren de drie verdachten en Dirk samen in het Urker bos en zijn de jongste twee weggegaan toen ze zagen dat de oudste verdachte een mes openklapte.

"Ze zijn weggelopen toen ze het bange vermoeden hadden dat er iets misging", aldus Ter Haar. "Ze waren bang dat ze gevaar liepen." Onderweg naar huis zou de 15-jarige oudste verdachte die het mes had, hen hebben ingehaald. De twee jongste verdachten hebben toen bloed aan de broek van de oudste verdachte gezien.

De vier jongens kenden elkaar van het skaten en van onder meer MSN. Ze trokken vorige week dinsdagmiddag met elkaar op, waren "in het dorp een beetje aan het rondlopen geweest" en zijn uiteindelijk naar het bos gegaan omdat de 15-jarige Urker daar een hut zou hebben, vertelde Ter Haar. Volgens hem was van tevoren niet duidelijk dat er iets ging gebeuren. Over een mogelijke reden voor Dirks dood zei de raadsman niets.