Climategate: Cramer noemt hackers 'crimineel'

Jacqueline Cramer, minister van Milieu, noemt het publiceren van duizenden gestolen e-mails en documenten van wetenschappers, waaruit blijkt dat zij het niet zo nauw nemen met de regels en doelbewust informatie en onderzoeksresultaten manipuleerden, crimineel.

Volgens Cramer zouden de hackers selectief hebben gewinkeld en hebben gesjoemeld met de inhoud van de mails, iets dat de wetenschappers die de mail schreven overigens nooit hebben beweerd.

Eerder deze week publiceerden hackers ruim 61Mb aan e-mails en documenten waaruit blijkt dat onderzoekers sjoemelen met onderzoeksresultaten en doelbewust informatie die global climate change tegenspreekt, negeren.

Cramer wil aan de hele kwestie geen woord vuil maken, maar wordt daarin niet gesteund door de tweede kamer.  De PVV vroeg gistermiddag met succes een spoeddebat aan. Wanneer dat debat zal plaatsvinden is nog niet bekend.

In de VS en Engeland wil men diepgaande, onafhankelijke onderzoeken naar de handelswijze van deze wetenschappers en wat dit betekent voor de informatie die via het instituut naar buiten is gekomen en voor de onderzoeksresultaten van andere instanties die zich baseren op gegevens die afkomstig zijn van de Climate Research Unit van de University of East Anglia.

In de mails zijn uitspraken terug te vinden als "I can't see either of these papers being in the next IPCC report. Kevin and I will keep them out somehow — even if we have to redefine what the peer-review literature is!"

Ook zouden zij doelbewust mails hebben gewist die door climate-skeptici waren opgevraagd onder de Freedom of Information wetten en die betrekking hadden op het IPCC AR4 rapport.

"Can you delete any emails you may have had with Keith re AR4? Keith will do likewise."

Een overzicht van een aantal opmerkelijke uitspraken in de e-mails vind je hier

 


Fox News: Calls for Investigation of Climategate Grow