Omstreden jongerenreis New York kan doorgaan

Het plan van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes om twaalf jongeren voor een project naar New York te sturen, kan doorgaan. Dat heeft de stadsdeelraad gisteravond besloten. Een voorstel van de VVD om het voornemen uit de begroting voor 2010 te halen, kreeg geen meerderheid, zo liet een woordvoerder van De Baarsjes weten.

Het stadsdeelbestuur wil 25.000 euro uittrekken om twaalf jongeren tien dagen te laten meevaren op een replica van een VOC-schip op de rivier Hudson in New York. De jongeren moeten er knopen leren maken, krijgen geschiedenisles en moeten er sociale vaardigheden opdoen.

Oppositiepartijen VVD en D66 leverden eerder fikse kritiek op het plan. Zij vinden dat er genoeg projecten in De Baarsjes zelf zijn, die bovendien veel minder kosten.

Het bestuur van het stadsdeel stelt echter dat het project jongeren in een achterstandspositie een extra stimulans geeft. Bovendien mogen alleen jongens en meisjes meegaan die zich netjes gedragen. Ook moeten de deelnemers een contract tekenen waarin staat dat ze zich na de reis zullen inzetten voor de buurt.

De zegsman van De Baarsjes liet weten dat het vooralsnog om een plan gaat. Het stadsdeelbestuur gaat dat de komende tijd verder uitwerken.