Generaal pardon: miljoenen aan bijstand

Er wordt per jaar meer dan 100 miljoen euro uitgegeven aan bijstandsuitkeringen voor asielzoekers die onder het generaal pardon vielen. Dit bleek gisteren tijdens een debat met staatssecretaris Albayrak (Vreemdelingenzaken) over de afwikkeling van het generaal pardon.

De precieze kosten aan uitkeringen blijven onduidelijk, omdat het kabinet alleen zegt hoeveel huishoudens een uitkering krijgen. Om hoeveel personen het gaat, wordt verzwegen, terwijl de rechtse partijen dit wel gevraagd hebben. De VVD en PVV willen het 'precieze prijskaartje' weten, maar hebben daar geen antwoord op gekregen. Volgens VVD-Kamerlid De Krom wordt er "gegoocheld met getallen".

Albayrak is van mening dat "het geen doel dient om in beeld te laten brengen over hoeveel personen het gaat". De VVD vindt dit onacceptabel. "Het is kwalijk dat u de informatie niet geeft omdat het u politiek niet uitkomt", stelt De Krom.

Dankzij het generaal pardon kregen 28.000 asielzoekers een verblijfsvergunning. Eerder werd bekendgemaakt door het ministerie van Sociale Zaken dat er daardoor voor ongeveer 66 miljoen euro aan bijstandsuitkeringen werd uitgekeerd. Het bleek echter dat er door Sociale Zaken een groot aantal uitkeringen niet bekendgemaakt werd, omdat deze asielzoekers ook zonder generaal pardon in ons land gebleven zouden zijn.

Volgens PVV-Kamerlid Fritsma "wordt er gerommeld met cijfers". Albayrak stelt dat een deel van de kosten veroorzaakt wordt door gemeenten die noodopvang bieden aan asielzoekers die daar geen recht meer op hebben. Deze gemeenten worden volgens de bewindsvrouw aangepakt. 

Met dank aan vulli voor de herschreven submit.