IJspret in het Rijksmuseum

De winter moet nog aanbreken en de schaatsen liggen nog in het vet, maar in het Rijksmuseum in Amsterdam is de ijspret al begonnen. Het museum toont vanaf morgen twintig schilderijen en dertig tekeningen van Hendrick Avercamp (1585-1634), de bekendste schilder van Hollandse winterlandschappen uit de zeventiende eeuw.

Op zijn werken staan typisch Nederlandse wintertaferelen: mannen en vrouwen die zwierig schaatsen op het ijs, kinderen die elkaar bekogelen met sneeuwballen, heren die 'colf' spelen - de voorloper van ijshockey - en zelfs een zeventiende eeuwse koek-en-zopietent waar paardensleden halt houden. IJspret overheerst, al schilderde en tekende Avercamp af en toe ook mensen die wanhopig uit een wak proberen te komen. Op één tekening is het drama compleet, een arrenslee gaat met paard en al door het ijs.

De kunstwerken van Avercamp geven weer wat natuurijs al eeuwenlang onder Nederlanders teweegbrengt, zei Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes vandaag. "Het land komt tot stilstand als men de schaatsen onderbindt. De beelden zijn actueel tot op de dag van vandaag."