Venlo-incident nog altijd mysterieus

Zelfs bijna zeventig jaar na dato bestaan er nog vele mysteries rond het zogenoemde Venlo-incident. Dit Venlo-incident, waarbij enkele kopstukken van de Nederlandse en Britse geheime dienst door de SS werden ontvoerd uit een café in de Limburgse stad, leverde Hitler op 9 november 1939 het 'bewijs' dat Nederland met de Britten zou heulen.

Volgens burgemeester Hubert Bruls van Venlo vraagt men zich tot op de dag van vandaag af of er een verband bestaat met een aanslag op Hitler een dag eerder, en wat de relaties tussen de Britse en Nederlandse spionnen waren. Bruls zei dit, toen hij vandaag het eerste exemplaar van de op dvd verschenen documentaire "Het Venlo-incident 70 jaar na dato" in ontvangst nam.

Samensteller Jeroen van den Kroonenberg stelt dat de documentaire een goed beeld geeft van het Venlo-incident. De documentaire bevat naast verhalen van overlevenden en deskundigen ook uniek historisch materiaal uit de National Archives in Londen van de SIS, de Secret Intelligence Service. Deze informatie was volgens Van den Kroonenberg voorheen niet toegankelijk.

Aanstaande maandag wordt het Venlo-incident herdacht in de Limburgse plaats. De documentaire wordt dan uitgezonden door Omroep Venlo. Kijk op de website van die omroep voor een voorproefje.