Veel ouderen hebben alcoholprobleem

Ouderen kampen steeds vaker met een alcoholprobleem, zo stelt de Amsterdamse insteling voor verslavingszorg en -preventie de Jellinek. De Jellinek constateert een explosieve stijging van aanvragen van 55-plussers die hulp zoeken voor hun drankprobleem.

"In de jaren 60, 70 vond er een cultuurverandering plaats," stelt Roel Kerssemakers van de Jellinek. "Alcohol drinken werd en wordt steeds gewoner. Toen werd er gemiddeld 2,5 liter per jaar per hoofd van de bevolking gedronken. Dat is nu gestegen naar 8,5 liter. Voor het eten een drankje, tijdens het eten en na het eten nog een afzakkertje is heel normaal. Daarbij nam de welvaart in die jaren fors toe, dus mensen hadden het geld er ook voor."

In die jaren verviervoudigde het drankgebruik. Dat zegt Gemma Blok, historicus op het gebied van verslavingszorg. Zij stelt dat de mensen die toen jong waren, nu met de problemen te maken krijgen. "Je bent niet van de ene op de andere dag alcoholist. Daar moet je een aantal jaren flink hard voor werken. En de scheidslijn tussen een gezelligheidsdrinker en een problematische drinker is vloeiend. Het duurt vaak tientallen jaren voor mensen zich realiseren dat ze een probleem hebben en dan duurt het nog even voor ze hulp gaan zoeken."

De afgelopen tien jaar steeg de vraag om hulp in de oudste groep dan ook met maar liefst 89 procent. Dat is fors meer dan de stijging in de categoriën tot 25 jaar en 25 tot 55 jaar. Daar steeg het aantal hulpvragen met 53 respectievelijk 37 procent.

Kerssemakers verwacht dat het aantal hulpvragen alleen maar verder toe zal nemen. "Ik verwacht niet dat de cultuurverandering binnen afzienbare tijd teruggedraaid zal worden. We proberen de drempel om om hulp te vragen zo laag mogelijk te houden door bijvoorbeeld hulpprogramma’s via internet aan te bieden. Maar dat is niet genoeg. We hebben de preventie altijd gericht op de jongeren, maar het wordt nu tijd dat er een aparte preventieaanpak komt voor de oudere problematische drinker."