Van Gogh vijf jaar geleden vermoord

Het is vandaag vijf jaar geleden dat filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. De extremistische moslim Mohammed B. vermoordde hem op de ochtend van 2 november 2004 in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. Van Gogh had volgens hem de islam beledigd, onder meer met zijn film Submission.

Voor zover bekend is de enige openbare herdenking in Amsterdam de jaarlijkse bijeenkomst van de stichting Vrienden van Pim Fortuyn. Zij komen samen op de plek van de moord. Volgens de organisatie zijn daar ook de ouders van Van Gogh, het Tweede Kamerlid Rita Verdonk en voorzitter Ahmed Marcouch van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart bij. In voorgaande jaren kwamen er slechts een handvol personen naar deze herdenking.

Verder zijn er enkele debatten in de hoofdstad. Zo gaan allochtone politici met elkaar in discussie over de vijf jaar sinds de moord in het jongerencentrum Argan. Onder hen zijn de Amsterdamse stadsdeelbestuurders Fatima Elatik en Fouad Sidali. Het cultuurcentrum brug9 vertoont de film Interview van Van Gogh.

De moord leidde tot grote spanningen tussen moslims en niet-moslims in Nederland. B. kreeg in juli 2005 een levenslange gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank in Amsterdam. Sindsdien zit de extremist in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Lees ook de speciale column over de ontwikkelingen sinds de moord.

Archiefvideo Theo van Gogh