70 kilometer: record aan zondagfile

Op de Nederlandse wegen stond in vergelijking met de andere zondagen in 2009 nog nooit zoveel kilometer file. Tegen het eind van de middag noteerde de VerkeersInformatieDienst (VID) 70 kilometer aan file, terwijl er normaal gesproken op zondag hooguit 25 kilometer file staat.

Diverse factoren lagen ten grondslag aan het ongewone fileleed vandaag. In de ochtend en vroege middag ontstond een flinke vertraging op de A1 richting Apeldoorn tussen het knooppunt Hoevelaken en de afrit Barneveld. Hier werd aan de weg gewerkt.

Op de A16 bij Breda sloeg een auto over de kop en vielen daar drie zwaargewonden. Hierdoor bleef de rijbaan vanuit België richting Breda lange tijd afgesloten. Het verkeer werd omgeleid via de A58, A27 en A59. Op de A2 richting Utrecht ontstond 's middags bij Maarssen een file van 8 kilometer door een ongeluk.

De zwaarste file vandaag ontstond op de A13, tussen Den Haag en Rotterdam. De verbindingsweg van de A13 naar de A20 richting Gouda was afgesloten in verband met olie op de rijbaan. Op een gegeven moment stond er een file van 13 kilometer.

Zeven automobilisten konden niet meer op tijd remmen door de olie op de weg en reden op elkaar. Niemand raakte gewond. De A13 gold dit weekeinde als de belangrijkste alternatieve route voor de A12 die dit weekeinde, in de richting Utrecht, tussen Zoetermeer en Gouda dicht was.