De waarheid achter Amerikaanse groei

Donderdag presenteerde het Amerikaanse ministerie van Handel het groeicijfer van de Amerikaanse economie over het derde kwartaal. De groei bleek hoger te zijn dan economen van te voren hadden gedacht, met een groei van het bruto binnenlands product (BBP) van 3,5 procent op jaarbasis. Hiermee is Amerika officieel uit de diepste recessie sinds WO2 geklommen.

Uit analyse van financieel nieuwszender RTL Z blijkt echter dat bijna alle groei komt door eenmalige factoren. Zo was de helft van de Amerikaanse groei te danken aan de Amerikaanse autosloopregeling, de zogeheten 'Cash for Clunkers'. Deze regeling is nu echter afgelopen. De vraag is dan ook of Amerikanen de komende periode nog wel meer auto's gaan kopen.

Een andere belangrijke element achter de groei was de koopsubsidie van 8.000 dollar voor huizen. Hierdoor gaf de Amerikaanse huizenmarkt voor het eerst sinds jaren weer enige tekenen van herstel. Ook deze koopsubsidie loopt binnenkort af.

Alles bij elkaar stegen overheidsuitgaven in de VS met 7,9 procent op jaarbasis, terwijl de overheid dit jaar een tekort op de begroting heeft van ongeveer 13 procent van het BBP.

Vraag uit de private sector droeg echter ook 1 procent bij aan het groeicijfer, doordat bedrijfsvoorraden weer aangevuld moesten worden. Deze voorraden waren tijdens de recessie zo hard naar beneden gegaan dat bedrijven wel moesten aanvullen. Maar het aanvullen van de voorraden is geen structurele motor achter de economie.

Door deze eenmalige factoren twijfelen sommige economen over de houdbaarheid van het herstel van de Amerikaanse economie. Een aantal economen vragen zich af of de Amerikaanse overheid niet alleen maar toekomstige vraag naar voren heeft gehaald met de maatregelen, waardoor een 'dubbele dip' in de economie mogelijk kan worden in de toekomst.