Buitenlanders onder vuur in Kabul

Zes niet-Afghaanse medewerkers van de VN in Kabul zijn vanmorgen gedood en vijf gewond geraakt als gevolg van een aanval door de Taliban op een verblijf voor medewerkers van de Verenigde Naties in de wijk Shar-e-Now.

De woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat drie "zelfmoordterroristen tijdens de actie van de politie zijn gedood. Helaas zijn er ook zes buitenlanders gedood en vijf gewondgeraakt", aldus de woordvoerder.

Andere zegslieden maakten ook melding van de dood van een politieman en een officier van de veiligheidsdienst. Elders in de stad werd een raket afgevuurd op een groot vijfsterrenhotel, het Serena Hotel. Dat zwaar beveiligde hotel is buitenlands eigendom en werd in januari 2008 door de Taliban aangevallen. De circa honderd gasten zochten woensdag een veilig heenkomen in een schuilkelder. Er zijn bij deze aanval geen slachtoffers gemeld.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid onmiddellijk opgeëist. Ze stellen in een verklaring dat het de eerste stap is om de komende tweede ronde van de presidentsverkiezingen te saboteren. De extremistische Taliban maakten eerst ook melding van een gijzeling van vier leden van het buitenlandse VN-personeel.