Prijs voor Nederlandse duizendpoot

De Nederlandse horrorfilm The Human Centipede van regisseur Tom Six is op het prestigieuze Screamfest Filmfestival in Hollywood uitgeroepen tot beste horrorfilm. Dat heeft producente Ilona Six gisteren bekendgemaakt.

Het bizarre verhaal vertelt over een gestoorde arts die een menselijke duizendpoot wil maken. Hij doet dit door een groot aantal vrouwen aan elkaar te naaien.

De prijs is een goudkleurig beeld, dat is ontworpen door de vorig jaar overleden ontwerper Stan Winston. The Human Centipede draaide de afgelopen maanden al op diverse horrorfestivals over de hele wereld. De omstreden film leidde tot gemengde reacties onder het publiek.

Het is nog niet bekend of en wanneer de horrorproductie in Nederland te zien zal zijn. Regisseur Tom Six maakte eerder de films Honeyz, Gay en I Love Dries, met in de hoofdrol zanger Dries Roelvink.

Nederlandse films doen het overigens wel vaker goed op het Amerikaanse horrorfestival. In 2003 werd de korte film R.I.P. van regisseur Jan Doense uitgeroepen tot beste ter wereld. En in 2007 won acteur Everon Jackson Hooi een prijs voor zijn rol in de Nederlandse horrorfilm Dood Eind.