'AZ was net een sekte'

Een aantal voormalige spelers van voetbalclub AZ doen deze week een stevig boekje open over de werkwijze van AZ-voorzitter en DSB-topman Dirk Scheringa in het tijdschrift Sportweek. Zowel spelers als trainers werden gepaaid met lage hypotheekrentes voor hun huis, aandelenpakketten en allerhande verzekeringen waar ze allerminst beter van werden.

"Mij werd een laag basissalaris aangeboden", zo vertelt een ex-speler van de Alkmaarse club, die graag anoniem wil blijven. "Maar dat kon ik dan opkrikken met een aandelenpakket dat aan het einde van m'n contract 1 miljoen euro waard was. Op papier heel mooi, maar dat was nou net het probleem. Scheringa wilde die eindsom niet garanderen, er werd niets getekend, het was een mondelinge afspraak. Sommige spelers zijn daar met open ogen ingetuind, die stonden na drie jaar met lege handen".

Spelers die een grote rol hadden in het succes van AZ de laatste jaren moesten om een vertrek te forceren veel geld inleveren. "Het was regelrechte chantage", aldus een andere oud-speler van AZ. "Het stond zwart op wit dat ik recht had op een bepaald percentage van de transfersom, maar ik moest een papier ondertekenen dat ik er vanaf zag. Dan praatte je wel over heel veel geld. Natuurlijk had je kunnen weigeren dat te tekenen, maar dan kwam je niet weg bij AZ."

Ook wordt er een boekje open gedaan over het vertrek van technisch directeur Martin van Geel. Het beleid van 'wel-afspreken-niet-nakomen' was voor Van Geel één van de redenen om weg te gaan bij AZ. "Die kon zich niet meer verenigen met de heersende bedrijfscultuur van liegen en bedriegen. Afspraken werden moedwillig vergeten. Niemand durfde het op te nemen tegen de almachtige Dirk Scheringa. Zwijgen werd beloond, het waren allemaal gehersenspoelde jaknikkers geworden. Het was net een sekte", zo vertelt een andere voormalige AZ-speler.

Johan Derksen al eerder over de toekomst van AZ