Ballonjongetje mogelijk mediastunt

Het verhaal over het Amerikaanse jongetje Falcon Heene, van wie werd gevreesd dat hij in een op drift geraakte heliumballon zat, was mogelijk een mediastunt. De nieuwszender CNN toonde gisteravond onthullende beelden van een gesprek tussen het jongetje en zijn ouders.

De rondvliegende ballon zorgde in de Verenigde Staten voor grote ophef. Helikopters volgden de ballon, terwijl autoriteiten studeerden op een manier om het gevaarte veilig aan de grond te krijgen. Na een zachte landing op een grasveld werd het jongetje niet aan boord aangetroffen. De beelden gingen de hele wereld over.

Uiteindelijk bleek dat de 6-jarige Falcon zich had verstopt in een doos bij hem thuis in Fort Collins, Colorado. In de CNN-reportage vraagt vader Richard zijn zoon waarom die niet reageerde toen zijn ouders hem riepen. "jullie zeiden dat we dit deden voor de show", antwoordt de jongen.

Aangenomen was dat Falcon op een onbewaakt moment in de ballon was gestapt die lijkt op een vliegende schotel. Het gevaarte raakte los van de verankering bij het huis van de familie Heene. Boven de staat Colorado bereikte de ballon hoogtes van meer dan 1800 meter. De vlucht duurde meer dan een uur.

Een van Falcons broers had tegen de politie gezegd dat hij Falcon in het apparaat had zien stappen. Het jongetje stond na de commotie verlegen voor de woning met zijn ouders en twee broers van 8 en 10 jaar oud.

De vader bestudeert in zijn vrije tijd stormen, wolken en andere weerpatronen. De ballon gebruikt hij voor het verzamelen van gegevens. De familie Heene figureerde al vaker in de media. Zo deden ze in maart 2009 mee aan het ABC-programma Wife Swap. Richard Heene proefde verder aan tv-roem door werkzaamheden als weerdeskundige.

Ballonjongetje mogelijk mediastunt  (foto: ANP)