Gerda Godrie- van Gils eeuwige student

Gerda Godrie - van Gils (65) uit Etten-Leur is de 'eeuwige student'. Dat heeft een woordvoerster van het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) vandaag gezegd. De eeuwige student werd gekozen uit 150 mensen die zich hadden aangemeld voor de 'titel'. Voorwaarde die het HOVO stelde om in aanmerking te komen was dat de kandidaat ouder is dan 50 jaar.

Studeren houdt ouderen actief, zelfredzaam en geestelijk fit, aldus HOVO. De jury, met daarin onder meer Henk Vonhoff en Iteke Weeda, noemde Godrie- Van Gils het prototype 'eeuwige student' omdat zij met volharding haar eigen weg in het onderwijs vond. De winnares begon ooit op de huishoudschool. Nadat zij kinderen had gekregen kwam ze via de avondmavo en vele cursussen terecht op de Open Universiteit, waar ze cultuurwetenschappen studeerde. Na haar doctoraal promoveerde Godrie- Van Gils op het onderwerp huishoudelijk onderwijs voor de Mammoetwet. De prijswinnaar werd bekendgemaakt op Vrije Universiteit in Amsterdam.

Volgens HOVO zijn senioren de ideale studenten. Velen gunnen zich na een maatschappelijke carrière of de zorg voor een gezin eindelijk de tijd om te gaan studeren aan een universiteit of hogeschool, die aangesloten is bij HOVO. De organisatie telt nu circa 25.000 studenten, die kunnen kiezen uit ruim duizend collegereeksen of cursussen.

Godrie- Van Gils zelf vindt het geweldig dat zij de titel heeft gekregen maar zegt ook 'overdonderd' te zijn. Zij gaf zich op voor de verkiezing om een studiebeurs te krijgen. Tot nu toe betaalde ze haar studies zelf. "Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Er waren zoveel kandidaten", aldus de winnares.