Kamer praat over Oranjes

Premier Jan Peter Balkenende zal vandaag in de Tweede Kamer aan de tand worden gevoeld over de Oranjes als hij de begroting van zijn ministerie van Algemene Zaken verdedigt. Daarbij zal het ook gaan over de kosten van het koningshuis en over het beoogde vakantiehuis van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique.

De regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie zijn na GroenLinks en SP ook kritisch geworden over dit project. Kamerlid Ed Anker van de ChristenUnie wil dat Balkenende nagaat wat er klopt van verhalen die hardnekkig de ronde doen over corruptie, gebrekkige investeringen voor de lokale bevolking en dreigementen van de projectontwikkelaar. Ook het CDA wil duidelijkheid. De PvdA is bang voor imagoschade voor het koninklijk huis en wil dat Balkenende de regie neemt.

De commotie over het vastgoedproject op het schiereiland Machangulo was maandag reden voor voorzitter Michiel Zonneville van de Bond van Oranjeverenigingen om openlijk de deelname van Willem-Alexander eraan ter discussie te stellen.

Balkenende had eerder laten weten dat het prinselijk paar doorgaat met de bouw van de vakantievilla.

Het debat is vanaf 14.00 uur live te volgen op internet of via het themakanaal Politiek24.


Kamer praat over Oranjes  (foto: ANP)