Eindhoven weert pedofiel

Een Eindhovense pedofiel die zijn straf heeft uitgezeten, mag niet terugkeren naar zijn woonplaats. De gemeente Eindhoven is daarmee de eerste gemeente in Nederland die een zedendelinquent weert.

Omdat de man twee keer is veroordeeld voor het plegen van ontucht met tieners, kan zijn komst volgens burgemeester Rob van Gijzel leiden tot wraakacties en onrust. Op grond van artikel 172 in de Gemeentewet verbiedt hij daarom de komst van de pedofiel. In dit artikel staat dat de burgemeester de bevoegdheid heeft om verstoring van de openbare orde te voorkomen.

De pedoseksueel was veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en vijf jaar reclasseringstoezicht. Omdat de man in cassatie is gegaan, is dat toezicht formeel niet opgelegd. De gemeente wil de man pas een woning geven als hij de cassatie intrekt en het reclasseringstoezicht aanvaardt. Bovendien mag hij niet in de buurt komen van plaatsen waar veel kinderen komen, zoals scholen, speeltuinen en zwembaden.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder uit Amsterdam stelt dat het "absoluut uniek" is dat een gemeente op deze wijze een zedendelinquent weert. "Dit gaat veel te ver," aldus Schilder. De pedofiel stapt naar de bestuursrechter om het besluit van de gemeente aan te vechten.