[NHL] Gretzky stapt op als coach

Wayne Gretzky, de beste ijshockeyer ooit, stapt op als coach van de Phoenix Coyotes. De laatste twee overgebleven bieders op de club die failliet verklaard is wilden beide niet met Gretzky verder, die hieruit zijn conclusies trok.

"Het was een moeilijke beslissing waar ik lang en hard over heb nagedacht," aldus Gretzky. "We hoopten allemaal op een oplossing eerder deze maand betreffende het eigenaarschap van de club, maar het duurt langer dan verwacht. Omdat de laatste twee overgebleven bieders beide duidelijk hebben gemaakt dat ik niet in hun toekomstplannen pas, benaderde ik General Manager Don Maloney om hem te melden dat hij naar een andere coach op zoek moet."

Gretzky was de afgelopen weken al niet op de club en werd tijdens zijn afwezigheid vervangen door assistent-coach Ulf Samuelsson. Het is nog niet bekend of de Coyotes een nieuwe coach inhuren of verder gaan met Samuelsson. NHL-commissaris Gary Bettman, die mede beslist wat er met de Coyotes gaat gebeuren, reageerde als volgt: "Zoals altijd heeft Wayne het teambelang vooropgesteld met deze moeilijke beslissing. Ondanks dat niet het succes behaald is dat hij voor ogen had heeft hij een essentiële rol gespeeld in het verjongingsproces dat zorgt dat de Coyotes een goede toekomst tegemoet gaan." Gretzky was de afgelopen vier seizoenen mede-eigenaar van de club en behaalde een resultaat van 143 overwinningen, 161 nederlagen en 24 nederlagen in extra tijd. De play-offs werden door de ploegen van Gretzky niet één keer gehaald.

Gretzky's periode kenmerkte zich door zijn poging om een jonge kern van spelers te ontwikkelen, aangevoerd door Peter Mueller, Martin Hanzal, Keith Yandle en Kyle Turris. Deze moesten worden ondersteund door de veteranen Shane Doan, Ed Jovanovski en goalie Ilya Bryzgalov. Tot dusverre heeft dat echter nog niet tot succes geleid, maar Gretzky verwacht een ommekeer: "De scouting-staf heeft een goede groep samengesteld die de komende jaren nog geweldig gaat verbeteren. Ik ben trots op het team dat er nu staat en ben ervan overtuigd dat het beste hockey nog gaat komen hier."