Ecclestone: "Briatore te zwaar gestraft"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone vindt dat de World Motor Sport Council van de FIA voormalig Renault-teambaas Flavio Briatore te hard gestraft heeft. De Brit denkt wel dat de Italiaan zijn straf had kunnen voorkomen als hij toegegeven had wat er gebeurd is.

Briatore is levenslang verbannen uit de Formule 1, nadat hij zich ingelaten had met het plan van Nelson Piquet jr. die de crash in Singapore vorig jaar bedacht had. Waar hoofdengineer Pat Symonds toegegeven heeft dat het fout was om te doen, was het Briatore die in alle toonaarden zijn betrokkenheid bleef ontkennen.

Volgens Ecclestone is het juist dat Renault slechts voor twee jaar voorwaardelijk geschorst is. "De mensen in de top hadden geen enkel vermoeden, evenmin de mensen in het Renault F1 Team," zei de Brit. "Er waren maar drie mensen die er vanaf wisten. Niemand anders was er bij betrokken. Met deze mensen is afgerekend en in mijn ogen vrij hard met Briatore. Ik zat in de commissie (het WMSC, red.) dus ik ben net zo schuldig. Achteraf was niet nodig geweest. De straf was veel te zwaar."

Volgens Ecclestone had Briatore de zware straf kunnen voorkomen door zijn rol in de crashgate toe te geven, iets wat Pat Symonds wel gedaan heeft. "Flavio was uitgenodigd om te verschijnen voor de WMSC, maar zijn advocaten schreven dat de FIA volgens hem geen rechtsbevoegdheid heeft en waarschijnlijk had hij gelijk."

"Maar daar gaat het niet om. Hij had makkelijk het volgende kunnen zeggen: 'Ik was gepakt met de handen in mijn haar en het leek me toentertijd een goed idee en het spijt me nu.' Er is een organisatie die dat idee goed uitgewerkt heeft - daar gaan mensen een hokje binnen en bekennen ..."

"Ik ben eerlijk gezegd een vriend van Flavio. Hij heeft de zaken compleet verkeerd aangepakt. Hij had heel anders kunnen handelen en dan hadden ze gezegd: 'Je bent stout geweest' en daarmee was dan de kous af."