Cavendish wint sprint in Eneco Tour

Mark Cavendish heeft de tweede etappe in de Eneco Tour op zijn naam geschreven. In Knokke was de renner van T-Mobile de snelste in een massasprint.

De rit ging over 199,1 kilometer van Antwerpen naar Knokke. Het is in het begin van de etappe rustig met ontsnappingen. Het peleton onderhoudt een goed tempo maar moet na 32 kilometer wachten voor een gesloten spoorwegovergang. Bij de eerste tussensprint in Voorde-Ninove passeert Leon van Bon als eerste, gevolgd door Steven de Jong. Na die tussensprint is er een kopgroep van 19 renners ontstaan met onder anderen de Nederlander Maarten Tjallingii en de Noor Thor Hushovd. Het duurt echter niet lang of de kopgroep wordt alweer ingerekend door het peleton.

Op de Valkenberg kwam vervolgens de volgende ontsnapping die wel succes leek te hebben. De Duitser Marcel Sieberg van team Milram sprong weg uit het peleton, en kreeg gezelschap van zijn ploegmaat Andrey Grivko, de Belg Frederik Willems en de Spanjaard Ruben Perez. Op 30 kilometer voor de eindstreep hield Grivko het voor gezien, de andere drie renners trapten flink door.

Op 10 kilometer voor de streep werd de kopgroep opgeslokt door het peleton en kwam er een massasprint. In die sprint verslaat Cavendish de Amerikaan Fred Rodriguez en de Belg Wouter Weylandt. Uit de beelden bleek dat Weylandt de Nederlander Kenny van Hummel zwaar hinderde, waardoor van Hummel vierde werd. Nick Nuyens blijft leider in het algemeen klassement.

Update 18:59 uur

De jury heeft de Belg Wouter Weylandt gedeklasseerd vanwege het hinderen van Kenny van Hummel. Hierdoor heeft Van Hummel vandaag de derde plaats behaald. Winnaar Cavendish kon er niet echt mee zitten: "Van Hummel gaf mij trouwens op 600 meter van de streep ook een flinke zwieper. Dan moet je weten dat het later 'payback-time' is". De gewijzigde rituitslag vind je hieronder.


Rituitslag 2e etappe Antwerpen - Knokke

#RennerPloegTijd
1Mark Cavendish (Gbr)T-Mobile4u31m9s
2Fred Rodriguez (Vs)Predictor-Lottoz.t.
3Kenny van Hummel (Ned)Skil Shimanoz.t.
4Heinrich Haussler (Dui)Gerolsteinerz.t.
5Aleksej Markov (Rus)Caisse d'Epargnez.t.
6Daniele Righi (Ita)Lampre-Fonditalz.t.
7Marco Zanotti (Ita)Unibet.comz.t.
8Mirco Lorenzetto (Ita)Team Milramz.t.
9Mirko Celestino (Ita)Team Milramz.t.
10Steven de Jongh (Ned)Quick Stepz.t.


Algemeen Klassement

#RennerPloegTijd
1Nick Nuyens (Bel)Cofidis9u19m48s
2Thomas Dekker (Ned)Rabobank+ 10s
3Joséz.t. Ivan Gutierrez (Spa)Caisse d'Epargne+ 17s
4David Millar (GBr)Saunier Duval+ 18s
5Jurgen Van den Broeck (Bel)Predictor-Lotto+ 25s
6Leif Hoste (Bel)Predictor-Lotto+ 37s
7Leon van Bon (Ned)Rabobank+ 41s
8Bram Tankink (Ned)Quick Step+ 49s
9Juan Antonio Flecha (Spa)Rabobank+ 50s
10Piet Rooijakkers (Ned)Skil Shimanoz.t.