Ierland op weg naar tá

De Ierse bevolking lijkt te hebben ingestemd met het Verdrag van Lissabon, dat voorziet onder meer in een aantal bestuurlijke hervormingen in de EU. Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Micheál Martin is sprake van een 'overtuigende overwinning'.

De Ierse minister van Financiën Brian Lenihan zei blij te zijn met de uitkomst. Hij noemde de goedkeuring 'een stem vóór de economie'. Gevreesd werd dat een Iers nee de economie een extra dreun zou geven, terwijl het toch al zo slecht gaat. Ierland was het eerste land in de eurozone dat kampte met een recessie.

Declan Ganley, de leider van Libertas, de grootste Ierse lobbygroep tegen goedkeuring van het Verdrag van Lissabon, erkende zijn nederlaag. "Ik ben natuurlijk teleurgesteld", zei Ganley.

Het tellen van de circa 1,5 miljoen stemmen is echter nog niet achter de rug. Om 10.00 uur (Nederlandse tijd) is daar een begin aan gemaakt. Gedurende de dag volgen prognoses en om 18.30 uur (Nederlandse tijd) wordt de definitieve uitslag verwacht.

Uit zeer kleine peilingen van politieke partijen bleek gisteravond al dat tussen de 53 en 60 procent tá (ja) zou hebben gestemd.

In juni 2008 werd het verdrag nog in een referendum verworpen door de Ieren. Brussel is Dublin daarna tegemoetgekomen, waarna het Verdrag van Lissabon nogmaals voorgelegd kon worden.

Na Ierland moeten Tsjechië en Polen de tekst nog formeel goedkeuren. Mogelijk kan dat in Tsjechië nog op zich laten wachten: daar moet het Constitutioneel Hof een oordeel vellen over een reeks klachten.

tá, tá in Ierland  (foto: ANP)