Brandende liefdesbrieven

Een jonge Spanjaard, Cristian García, is in Valencia veroordeeld tot anderhalf jaar cel wegens brandstichting. Hij ontketende een enorme bosbrand door de liefdesbrieven van zijn ex-geliefde demonstratief te verbranden. Dit berichtte vandaag de krant El País.

Hij deed dat in maart 2006 ten zuiden van Valencia voor de woning van zijn vroegere liefje in Simat de la Valldigna. De brandende liefdesbrieven gooide hij in een afvalbak en reed boos weg.

De brand bleef echter niet beperkt tot de amoureuze schrijfsels in de afvalcontainer. Een sterke wind verspreidde het vuur verder. Daarmee werd een van de ergste bosbranden in de regio in gang gezet.

De brandweer was drie dagen in de weer om het vuur te blussen. Een aantal woonwijken moest worden geëvacueerd en de haven van het nabijgelegen Gandía moest tijdelijk dicht. Bijna 2000 hectare bos ging in vlammen op.

García had nog geen strafblad en hoeft daarom waarschijnlijk niet echt de cel in.

De schadeclaims die hem wachten, zijn echter enorm. Hij moet van de regionale overheden minstens 195.000 euro betalen voor het blussen en een miljoen euro voor herbebossing. Sommige gemeenten die door de brand werden getroffen, overwegen eigen schadeclaims.