Vrouw (21) gedood door de pil

In Zwitserland is een 21-jarige vrouw door een longembolie om het leven gekomen. Hoogstwaarschijnlijk is de anticonceptiepil de schuldige aan de vroege dood. De Zwitserse gezondheidsdienst Swissmedic onderzoekt nu een verband met het gebruik van de pil 'Yaz' van de fabrikant Bayer-Schering. De vrouw was namelijk tien maanden voor haar dood, halverwege september, gestart met het slikken van de bewuste pil.

Het geneesmiddelenconcern heeft aangegeven de zaak goed te zullen onderzoeken. Mocht het vermoeden worden bevestigd, dan is deze vrouw het eerste dodelijke slachtoffer van de pil. Een woordvoerster van het concern Bayer-Schering zegt de zaak serieus op te nemen. "Zo'n dood is altijd tragisch, natuurlijk, maar het is bekend dat het in zeer zeldzame gevallen een embolie kan veroorzaken. Dit staat ook in de bijsluiter." Volgens haar geldt dit voor alle anticonceptiepillen, ook voor die van andere fabrikanten.

De pil 'Yaz', in andere Europese landen ook bekend onder de naam 'Yasmin', is sinds vorig jaar op de markt. Voordeel van deze pil is de lage dosering van hormonen. De nieuwe pil is enorm populair, omdat je hiervan niet zo snel aankomt als bij 'oudere' anticonceptiepillen.

Sinds mei dit jaar is de omstreden pil al negatief in het nieuws. De pil heeft al eerder bij een jong meisje geleid tot een longembolie. Het meisje heeft het overleefd, maar is sindsdien zwaar gehandicapt. Hoewel volgens Bayer niet is bewezen dat het aan 'Yasmin' te wijten, heeft de farmaceut wel toegezegd de volledige revalidatiekosten te  zullen betalen, zo'n 132.000 euro.

Swissmedic is na dit incident begonnen met een onderzoek naar anticonceptiemiddelen. De uitslag wordt ergens in oktober verwacht.