Peiling rampzalig voor PvdA

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdA nog maar veertien zetels in de Tweede Kamer halen. De partij stond vorige week op vijftien zetels en heeft nu 33 Kamerleden. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond die vandaag is gepubliceerd.

De PvdA zakt met dit historisch dieptepunt naar de zesde plaats. D66 heeft met 24 zetels de hoogste score in veertien jaar. D66 heeft nu drie zetels in de Kamer, maar komt na het CDA en de PVV uit de peiling naar voren als de derde partij van het land.

Het CDA blijft ondanks het verlies van een zetel de grootste partij. Zij heeft nu 41 Kamerleden, maar staat in de peiling op 28 zetels. Ook de PVV (nu 9) verliest een zetel en komt op 27. Regeringspartij ChristenUnie (nu 6) krijgt er een zetel bij en komt op zeven. Door het verlies van de PvdA en het CDA komt de coalitie uit op de laagste score sinds het aantreden van het kabinet: 49 zetels.

De SP (nu 25) krabbelt volgens De Hond weer een beetje omhoog: naar vijftien zetels. De VVD (nu 21) zakt naar zeventien. Voor GroenLinks (13), SGP (2), Partij voor de Dieren (1) en Rita Verdonk (1) veranderde er niets.