Nieuwe woningen voor loodslachtoffers China

De Chinese overheid is vandaag begonnen met de bouw van een nieuwe stad voor 1400 families die nu nabij een loodfabriek wonen in de noordelijke provincie Shaanxi. De smelterij heeft gezorgd voor veel loodvergiftigingen onder de inwoners, die dus binnenkort hun biezen moeten pakken. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De nieuwbouw komt te staan op een lap grond van ongeveer tien hectare. Er komen 1425 woningen in veertig woontorens van zes verdiepingen hoog. In totaal kost de bouw de overheid 180 miljoen yuan (18 miljoen euro). Families die in een straal van een kilometer rond de fabriek in Changqing wonen hebben recht op een woning in de nieuwbouw.

Door de loodvergiftiging werden vorige maand in Changqing meer dan achthonderd kinderen ziek. Zeker 170 kinderen moesten naar het ziekenhuis. Ook op andere plaatsen in China bleken honderden kinderen ziek te zijn geworden door loodfabrieken. De overheid zegt alle fabrieken te controleren.

Blootstelling aan hoge concentraties lood kan onder meer leiden tot beschadiging van het zenuwstelsel. Loodvergiftiging kan plaatsvinden door inademing of door het gebruik van voedsel of dranken die lood bevatten. Ook vervuild water kan een boosdoener zijn.