Noord-Koreaanse asielzoekers in ambassade

Een groep Noord-Koreanen die politiek asiel wil aanvragen, is de Deense ambassade in de Vietnamese hoofdstad Hanoi binnengegaan. Ambassadeur Peter Hansen bevestigde vandaag dat er zich Noord-Koreanen in het gebouw bevinden. Hij wilde verder niets kwijt.

Kim Sang-heon, een Zuid-Koreaan die vaker Noord-Koreanen helpt die hun land willen verlaten, zei dat het om negen mensen gaat. Sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 zijn meer dan 16.000 Noord-Koreanen naar Zuid-Korea overgelopen. Vrijwel allen deden dat volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging in de afgelopen tien jaar. De meesten kwamen uit de armste delen van het communistische land.

Normaliter vluchten zij over de slecht bewaakte grens met China. Via een ander land, vaak Thailand, proberen zij dan in Zuid-Korea te komen, omdat Peking hen beschouwt als economische vluchtelingen en hen naar hun land terugstuurt. Eenmaal terug in Noord-Korea wacht overlopers volgens activisten voor de mensenrechten een celstraf in een van de beruchte Noord-Koreaanse gevangenissen.