'OM moest verlof Saban tegenhouden'

Het Openbaar Ministerie (OM) had zich begin september niet moeten laten overhalen om de gewelddadige vrouwenhandelaar Saban B. met verlof te laten gaan. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vandaag gezegd tijdens een debat over Saban, die tijdens een verlof van enkele dagen is gevlucht.

"Ik onderken dat het OM niet helemaal vastberaden was, dat het ruimte heeft gelaten voor een korte onderbreking van de voorlopige hechtenis", zei de bewindsman tegen de Tweede Kamer. Hij benadrukte echter dat het OM nooit heeft ingestemd met het verlof van een week, dat het gerechtshof uiteindelijk verleende.

Justitie heeft Saban tijdens zijn verlof opgepakt, na een tip dat hij een vlucht voorbereidde. Dat het gerechtshof hem desondanks opnieuw liet gaan, noemt Hirsch Ballin "een cruciaal moment". Hij constateerde dat het hof niet heeft geluisterd naar de waarschuwing dat Saban zou vluchten.

Driek Oplopers: lees hier de volledige naam van Saban B. en de kritiek op zijn advocaten die een lange neus trekken naar de rechtsstaat.


Hirsch Ballin: OM moest verlof Saban tegenhouden  (foto: DAG)