Bruinvissen gespot in Oosterschelde

Een telling van het Wereld Natuur Fonds en de Stichting Rugvin heeft uitgewezen dat er zeker dertig bruinvissen in de Oosterschelde tussen Schouwen-Duivenland en Beveland zwemmen. Tot afgelopen weekend was het wel bekend dat er bruinvissen zwommen in de Oosterschelde, maar niemand wist hoeveel, laat Frank Zandering van de Stichting Rugvin weten.

Voor de telling zijn een dag lang acht boten ingezet om de bruinvissen te tellen. "De omstandigheden waren bijna ideaal. Er stond nauwelijks wind, dus geen golven die de dieren aan het oog zouden onttrekken", aldus Zandering. Onder de dertig bruinvissen zijn ook vijf bruinviskalveren geteld.

De telling was een eerste stap naar grotere kennis over de bedreigde diersoort. In de toekomst zal onderzocht worden of de dieren ook door de Oosterscheldekering zwemmen en of ze zich in de Oosterschelde voortplanten. 

De bruinvis behoort tot de walvis- of dolfijnachtigen. Hij heeft een donkergrijze rug en een helderwitte buik. De bruinvis bereikt een maximale lengte van 1.90 meter.