Bos: lekken was solo-actie Tang

PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang heeft op eigen houtje geheime begrotingscijfers voor 2010 naar RTL Nieuws gelekt. Niemand anders van de partij is daarbij betrokken geweest, zei partijleider Wouter Bos gisteravond in het televisieprogramma Pauw& Witteman.

Hij vindt het vervelend dat de PvdA nu wordt geassocieerd met een partij die vertrouwelijke informatie lekt. Leden van de Eerste en Tweede Kamer hadden de begrotingsstukken vrijdag onder embargo gekregen, om zich te kunnen voorbereiden op het debat over de kabinetsplannen deze week. Tang gaf maandag toe de zogeheten Macro Economische Verkenning (MEV), de voorspelling van de Nederlandse economie voor komend jaar, te hebben gelekt.

"Niemand kan het zich permitteren om aan zoiets mee te werken. Je kunt vinden wat je wil van de embargoregeling. Maar als je het krijgt onder de voorwaarde dat je er niets mee doet, dat je het niet weggeeft, dat je het voor jezelf houdt, dan moet je je daar gewoon aan houden", zei Bos. Hij stelde dat hijzelf nooit stukken heeft doorgespeeld naar de pers.

Bos wilde niet aangeven waarom Tang de stukken heeft gelekt. "Dat laat ik verder tussen hem en mij", zei Bos. Tang mag van zijn fractie een maand lang niet het woord voeren over zijn beleidsterrein (financiën). Hij heeft zijn excuses aangeboden aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en premier Jan Peter Balkenende.