Iran wil af van alle nucleaire wapens

Iran wil een wereldwijde aanpak om alle nucleaire wapens uit te bannen. Het wil ook samenwerken met andere landen over Afghanistan en om terrorisme te bestrijden. Maar Iran is niet bereid de verrijking van uranium te stoppen. Dit heeft een invloedrijke Iraanse functionaris, Mojtaba Samareh Hashemi, tegen The Washington Post gezegd. Hij beklemtoonde in het gisteren gepubliceerde vraaggesprek dat Iran helemaal geen kernwapens wil maken en fel tegen kernwapens is.

Het Witte Huis bevestigde gisteren dat president Barack Obama 24 september met de overige landen van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad topberaad wil houden over het gevaar van verspreiding van kernwapens.

Hashemi leidde de campagne van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad voor diens herverkiezing en bekleedde belangrijke posten op de Iraanse ministeries van Binnen- en van Buitenlandse Zaken. Het vraaggesprek valt samen met een Iraans voorstel om de gesprekken met ze grote mogendheden over de nucleaire ambities van Iran vlot te trekken. Ook meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren dat de Afghaanse strijdkrachten een voorraad Iraanse wapens hadden gevonden in de westelijke provincie Herat.