'Nieuwe crisis onvermijdelijk'

Een van grondleggers van de huidige financiële en economische crisis, Alan Greenspan, zegt dat een nieuwe crisis onvermijdelijk is. Dit zei de voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Fed woensdag in een interview met de Britse omroep BBC.

"Alle crises zijn anders, maar ze hebben één ding gemeen: het onstuitbare talent van mensen om in tijden van voorspoed te denken dat die voorspoed nooit voorbij zal gaan." Financiële hoogmoed leidt daardoor al eeuwenlang tot de val, concludeert Greenspan.

"We zullen dus meer crises zien, tenzij iemand weet hoe we de menselijke natuur moeten veranderen", aldus de ex-voorzitter van de Fed. Greenspan voegde er aan toe dat de wereld uiteindelijk ook de volgende crisis zullen doorstaan.

Greenspan wordt door veel critici gezien als een van de grondleggers van de huidige crisis. Door de rentetarieven in de VS jarenlang laag te houden zou hij het speculatieve gedrag dat de crisis heeft veroorzaakt, hebben gestimuleerd.

Door lage rentes gaan beleggers op zoek naar hoger rendement, maar daar kleven doorgaans meer risico's aan. Sinds het uitbreken van de wereldwijde crisis hebben de nobele centrale banken daarom ook de rentes naar historisch lage standen gebracht.

Alan Greenspan: Nieuwe crisis onvermijdelijk