'Pechtold beste Kamerlid, Verdonk slechtste'

Alexander Pechtold (D66) is het beste Tweede Kamerlid volgens zijn collega’s, Rita Verdonk (Trots op Nederland) het slechtste. Dat blijkt uit een onderzoek onder parlementariërs van opinieblad Vrij Nederland en de Radboud Universiteit Nijmegen. Ernst Hirsch Ballin van Justitie (CDA) kwam als beste minister uit de enquête. Het minst moeten de parlementariërs hebben van Eimert van Middelkoop van Defensie (ChristenUnie).

Verder is tweederde van de Kamerleden tevreden over de manier waarop zij functioneert en vindt zij dat de samenleving zich goed vertegenwoordigd kan voelen door het parlement. Ook is een groot deel tevreden of zelfs zeer tevreden over het maatschappelijk aanzien dat politici hebben.

Vrouwelijke Kamerleden zijn overigens wel aanmerkelijk minder vaak tevreden over hun maatschappelijke status dan mannelijke (28 procent van de vrouwen is tevreden, tegen 61 procent van de mannen). Het onderzoek werd gehouden onder 53 van de 150 Kamerleden. De PVV deed niet mee.

Ook de relatie tussen Kamerleden en media werd onderzocht. Daaruit zou blijken dat onder anderen CDA-fractievoorzitters Pieter van Geel en zijn PvdA-collega Mariette Hamer aanzienlijk minder in de media zijn dan de fractievoorzitters van de oppositiepartijen.


'Pechtold beste Kamerlid, Verdonk slechtste'  (foto: DAG)