Veel Somalische vluchtelingen op straat

Veel Somalische vluchtelingen zijn op straat beland sinds staatssecretaris Albayrak (Justitie) het automatische beschermingsbeleid voor Somaliërs heeft afgeschaft. Vluchtelingenwerk Nederland bevestigt een bericht hierover in Trouw.

Omdat het categoriaal beschermingsbeleid voor vluchtelingen uit Somalië tot veel misbruik leidde, besloot Albayrak in april alle gevallen weer individueel te beoordelen. Van die individuele aanvragen wees het aanmeldcentrum in Ter Apel er sinds april veel af, onder meer vanwege ongeloofwaardige vluchtverhalen.

Veel vluchtelingen gaan tegen het besluit in beroep en belanden in afwachting van de zaak op straat. Bij de Raad van Kerken in Amsterdam hebben zich de laatste twee maanden een paar honderd dakloze Somaliërs gemeld.

Vluchtelingenwerk Nederland is voorstander van aanpak van asielbeleidmisbruik. Maar het aantal Somaliërs dat nu op straat belandt, is volgens de hulporganisatie buiten proportie. 'Veel vluchtelingen die niets met fraude te maken hebben, krijgen nu geen bescherming', aldus een woordvoerder.

Vluchtelingenwerk heeft contact gezocht met de staatssecretaris over de 'te harde maatregel'.


Veel Somalische vluchtelingen op straat  (foto: DAG)